2010. október 11., hétfő

Hétfői Kheer

Hogy emlékeztetőül visszautaljak Lívi gabonákkal kapcsolatos bejegyzésére, a hétfőhöz a rizs kapcsolódik. Mi többnyire sikerrel követjük a gabonák heti beosztását, így hétfőnként szinte minden héten kerül valamilyen rizs az asztalra. Hol így, hol úgy, de nagyon gyakori, hogy a reggeli kása készül belőle. Ilyenkor legtöbbször a remek indiai édesség, a kír a kiindulópont. Persze reggelinek kevésbé édesre főzzük és mindig variáljuk más aszalt gyümölccsel, olajos maggal, fűszerrel.
Itt most egy alapreceptet adok meg, amitől ízlés szerint rengeteg irányba el lehet térni csillagtúra szerűen...

20 dkg rizst (mi erre a célra jázminrizst használunk) beáztatok 3 dl vízbe 15 percre. Utána ebben a vízben felteszem főni a rizst egy csipet sóval, s mikor már majdnem teljesen beszívta a vizet, adok hozzá fél liter tejet, 5 dkg vajat, egy marék mazsolát, 4 hüvely kardamont őrölve, 5 dkg nádcukrot és 8-10 szem mandulát szeletelve. Még főzöm 5-10 percig, majd levéve a tűzről fedő alatt hagyom, hogy a saját gőzében puhuljon, illetve beszívja a maradék tejet. Időnként érdemes megkeverni közben villával. Ha éppen úgy adódna, hogy közben teljesen beszívja a rizs a tejet, akkor még öntök rá egy keveset, hogy ne legyen teljesen száraz.
Tálaláskor még megszórom 2-3 ek. kissé összetört pisztáciával vagy dióval és egy fél tk. sáfránnyal.

Hidegen és melegen is kiváló édesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése